Sos boloński
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 09, październik 2018 20:49
- kubaglos
- Odsłony: 278
Włoskie miasta lubią nosić przydomki, które je opisują. Niekiedy, gdy miasto jest szczególnie „charakterne”, ma ich kilka, tak jak Bolonia, stolica rolniczego regionu Emilii - Romanii. Pierwszy przydomek to: La Dotta - uczona, gdyż tu powstał w 1088 roku najstarszy uniwersytet cywilizacji łacińskiej, drugi to: La Rossa - czerwona, ponieważ miasto jest bastionem włoskiej lewicy oraz La Grassa - tłusta, bo bolończycy uwielbiają dobrze zjeść, a tak można tylko wówczas, gdy nie oszczędza się na tłuszczu. Zasadniczo region żyje z przemysłu spożywczego. W drugim co do wielkości mieście regionu, w Parmii, w 1877 roku Pietro Barilla założył firmę, która jest największym producentem makaronu na świecie. Pietro był piekarzem, który w swoim sklepie nie tylko sprzedawał pieczywo, ale też makarony jajeczne, jak i te z semioliny. Wszedł do historii firmy jako jej założyciel, gdyż w 1900 roku idąc za postępem technicznym zainwestował w maszynę do wyrabiania ciasta oraz w żeliwną prasę. W efekcie w przeciągu kilku lat zwiększył produkcję makaronu do 8 t dziennie. Tak to rzemieślniczą firmę przekształcił w fabrykę, której produkty można dzisiaj odnaleźć na półkach sklepów Paryża, Moskwy, Tokio i nawet Wągrowca. Emilia - Romania słynie nie tylko z makaronów. Pochodzą z niej tak znane włoskie przysmaki: ocet balsamiczny, mortadela i ser parmigiano reggiano, zwany potocznie parmezanem. Jednak Polakom najbardziej kojarzy się ten region z sosem bolońskim (ragù alla bolognese), którego wysoka kaloryczność jesienią staje się sporym atutem. (..)
WIĘCEJ W ŚRODOWYM WYDANIU GŁOSU NR 41 Z 10 PAŹDZIERNIKA 2018 R.